Baza wiedzy

Specjalnie dla Państwa opracowaliśmy krótki słownik branżowych terminów. Mamy nadzieję, że pozwoli on na zrozumienie wielu różnych pojęć, a jego prosta, aczkolwiek wyczerpująca merytorycznie forma sprawi, że Państwa wiedza na temat oferowanego przez naszą Firmę puchu oraz pierza ulegnie wzbogaceniu. Ponadto postaraliśmy się wskazać najważniejsze zalety produktów bazujących na tego rodzaju ocieplinach.

 

  • Czystość gatunkowa

    Szczegółowe badania laboratoryjne puchu i pierza dają pewność, że surowiec w całości pochodzi od gęsi lub kaczki, jest naturalny oraz charakteryzuje się najwyższą jakością - z zachowaniem wszystkich najważniejszych walorów tego rodzaju ociepliny. Tego rodzaju gwarancję daje nam jedynie finalny produkt o 100% czystości gatunkowej.

  • Humanitarny ubój

    Nasz puch i pierze, pochodzące od gęsi i kaczek, pozyskiwane jest z polskich ubojni, które działają w sposób humanitarny oraz zgodny z prawem o ochronie zwierząt.

  • Pranie ekologiczne

    Polega na wielokrotnym wypraniu materiału przy użyciu wyspecjalizowanych, ekologicznych detergentów. Proces ten pozwala na pozbycie się szkodliwych dla zdrowia, alergennych roztoczy i zanieczyszczeń. Pranie ekologiczne pozwala  także na definitywne rozprawienie się z nieprawdziwym mitem, jakoby w puchu i pierzu rozwijały się, wywołujące alergię roztocza (zainteresowanych tematyką zapraszamy do zapoznania się z hasłem „Alergia a puch i pierze”). 

  • Sortowanie

    To proces polegający na starannym oddzieleniu puchu z pierza. Surowiec dzielony jest na frakcje, z których uzyskuje się produkt o wysokiej jakości i wartości procentowej jego składu.

  • Odpylanie

    To jeden z elementów procesu produkcji polegający na pozbyciu się z pierza lotnych zanieczyszczeń, takich jak np. pył. W naszej firmie zabieg ten stosujemy parokrotnie tak, aby usunąć wszystkie pozostałe lotne drobiny.

  • Skład procentowy

    Każda partia puchu zawiera w sobie pewną ilość niewielkich piórek. Z tego też powodu wprowadzono oznaczenie składu procentowego, które określa, ile w danej partii puchu zawiera się drobnych piórek. Przykładowo określona część puchu o wartości 90% posiada 90% puchu i 10% malutkich piórek.

  • Sprężystość puchu

    To niezwykle ważna pod kątem oceny jakości puchu wartość, która wyrażana jest najczęściej w CUIN (z ang. cubic inch per ounce, czyli cal sześcienny na uncję), określających jaką część cala sześciennego zajmuje jedna uncja puchu. Im określona wartość jest wyższa, tym lepsza termoizolacja, kompresja oraz mniejsza waga naturalnej ociepliny. Dlatego też przyjmuje się, że puch o sprężystość 550-800 CUIN jest bardzo dobrej jakości, a powyżej wartości 850 CUIN wręcz doskonały.

  • Zalety puchu

    Do niewątpliwych walorów tej naturalnej ociepliny z pewnością można zaliczyć lekkość, ogromne właściwości termoizolacyjne, ściśliwość (szczególnie ceniona wśród alpinistów), odpowiednią fluktuację powietrza oraz regulację wilgoci ciała.

  • Alergia vs puch i pierze

    Jednym z powszechnie występujących mitów jest nieprawdziwe przekonanie, że występujące w produktach z puchu i pierza roztocza wywołują alergię. Wyniki wielu specjalistycznych badań wielokrotnie już dowiodły, że roztocza nie pojawiają się w produktach wykonanych z tego rodzaju ocieplin, gdyż surowce te nie są dla nich źródłem pokarmu i bodźcem do dalszego rozwoju. Ponadto roztocza ze względu na swoja wielkość nie są w stanie przedostać się przez bardzo gęsty materiał. Dlatego też nawet alergicy bez obaw mogą sięgać po produkty wykonane z puchu i pierza. 

  • Pielęgnacja produktów z puchu i pierza

    Producenci zalecają częste wietrzenie sypialni, puchowych przykryć oraz elementów odzieży czy sprzętu alpinistycznego. Zabieg ten pozwala na redukcję wilgoci w tekstyliach oraz neutralizację tworzenia się dogodnych warunków środowiskowych dla rozwoju roztoczy. Oznakowane produkty nadają się do prania przy pomocy delikatnych detergentów piorących w temperaturze max. 60oC. Po wypraniu zaleca się ich staranne osuszenie.

Dodaj komentarz
Kontakt